Like us on

Facebook:

apentomwsis.gr

Γερμανική κατσαρίδα,  ένα κοινό δυσεπίλυτο πρόβλημα στο αστικό περιβάλλον

 

Η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica (Linnaeus)) είναι ένα είδος παρασίτου που έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στη διαβίωση σε αστικούς χώρους όπου μπορεί να βρεί εύκολα τροφή, όπως σπίτια, εγκαταστάσεις παραγωγής & επεξεργασίας τροφίμων, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία κλπ.

Είναι ένα είδος κατσαρίδας μικρότερο από την Αμερικανική (Periplaneta americana (Linnaeus) ) και την Ανατολική (Blatta orientalis Linnaeus) που γνωρίζουμε πολύ καλά και το μήκος του τέλειου ατόμου φτάνει τα 10-15 χιλιοστά. Ο γενικός χρωματισμός του είναι καστανόξανθος με δύο σκούρες επιμήκεις παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτο (εικ. 1).

Προτιμάει το ζεστό (20-26°C) και υγρό περιβάλλον και αναπαράγεται ταχύτατα αφού παράγει πολλά αυγά ανά ωόσακκο και φτάνει στο στάδιο της ενηλικίωσης σε μόλις 6 εβδομάδες από την εκκόλαψη. Μπορεί να επιβιώσει σε ποικιλία συνθηκών και έχει τεράστια γεωγραφική εξάπλωση από τη Λαπωνία έως τη Νότια Παταγονία.

Είναι παμφάγο παράσιτο και πτωματοφάγο. Αρέσκεται στις αμυλούχες τροφές, στις τροφές που περιέχουν ζάχαρη και λίπη αλλά και στο κρέας. Σε περιόδους που δε βρίσκει τροφή μπορεί να τραφει ακόμα και με κόλλες, σαπούνι ή και να καννιβαλίσει άλλες κατσαρίδες.

Λόγω του μικρού μεγέθους της μπορεί εύκολα να κρυφτεί σε σχισμές και χαραμάδες των ντουλαπιών της κουζίνας, των τοίχων, των επίπλων, μέσα σε μηχανήματα, ειδικά κοντά σε μοτέρ που παράγουν ζέστη, κοντά σε φούρνους κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που «εισβάλλουν» συχνότατα στους χώρους μας και καταπολεμούνται δύσκολα λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στα σημεία που κρύβονται. Μπορούν να εισχωρήσουν σε ένα χώρο κρυμμένες σε υλικά συσκευασίας, κούτες, καφάσια, παλέτες, χαρτοσακούλες και κάθε λογής αντικείμενο που φέρνουμε μέσα στο χώρο μας. Γι‘ αυτό και δεν πρέπει να κρατάμε τέτοια υλικά μέσα στο σπίτι αφού τακτοποιήσουμε τα ψώνια μας. 

Εκ των πραγμάτων η καταπολέμηση της γερμανικής κατσαρίδας είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην κλασική χημική καταπολέμηση λόγω της φύσης των σημείων που κρύβεται. Οι  εκρηκτικοί πληθυσμοί που μπορεί να αναπτύξει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συν το γεγονός ότι η δραστηριότητά της δεν επηρεάζεται τόσο από την πτώση της θερμοκρασίας τη χειμερινή περίοδο αφού ζεί σε θερμαινόμενους χώρους, καθιστούν επιβεβλημένη την εξειδικευμένη επιστημονική  υποστήριξη αμέσως μόλις διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αποκτήσουμε αυτόν τον απρόσκλητο επισκέπτη στο χώρο μας; Υπάρχουν 2-3 βασικές προφυλάξεις:

α)  Προσέχουμε να μην αφήνουμε μέσα στο σπίτι χάρτινες συσκευασίες, κούτες, νάυλον από τις 6άδες του εμφιαλ. νερου και οτιδήποτε ήταν σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά.

β)  Καθαρίζουμε και ελέγχουμε σχολαστικά τους πάγκους της κουζίνας και τα ντουλάπια που φυλάσσουμε τρόφιμα. Περιττό να πούμε ότι δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα σε ανοιχτές συσκευασίες εκτός ψυγείου.

γ)  Τέλος, στοκάρουμε και κλείνουμε ακόμα και την παραμικρή χαραμάδα στο σπίτι και ειδικά γύρω από τα ντουλάπια της κουζίνας και πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές.

 

Εικόνα 1